Direct contact

Project slimme bril (Smart Glasses)

We starten binnenkort op de locatie Ter Weel Goes met een proef voor de inzet van een slimme bril. Met deze slimme bril kunnen de zorgmedewerkers door middel van een camera direct contact
leggen met een verpleegkundige of arts. De verpleegkundige of arts kan meteen door de ogen van de medewerker meekijken en ondersteuning bieden. Deskundigheid zonder afstand dus. Naast deze toepassing willen we met de deelnemers aan de proef bezien in welke andere situaties de bril een meerwaarde op kan leveren voor zorg en welzijn. We spreiden dit over de duur van een jaar en breiden het uit naar meerdere locaties.

Bekijk hieronder een reportage van Omroep Zeeland over de bril.

 

Hoe werkt het?

Via de slimme bril die de zorgmedewerker draagt, kijkt de arts op een tablet live mee en ziet wat de zorgmedewerker ziet. Naast meekijken, communiceren de arts en de verpleegkundige ook met elkaar. Zo kan de arts tips en adviezen geven of beoordelen dat de cliënt toch gezien moet worden. In sommige situaties doet een verpleegkundige deze eerste beoordeling op afstand. Indien nodig, voegt de verpleegkundige aan dit videogesprek een arts toe die ook meekijkt en advies geeft. Met elkaar bepalen zij eventuele vervolgacties.

“Voor mij is de inzet van de slimme bril heel erg prettig. Als iets wordt geconstateerd kan de zorgmedewerker namelijk vrijwel direct actie ondernemen. Ik hoef niet te wachten tot een volgend bezoek. Ook komen er niet meerdere mensen langs, maar zie ik voornamelijk de vertrouwde gezichten.”

cliënt

“Met de slimme bril kan ik meekijken met een zorgmedewerker die hulp vraagt, zonder fysiek aanwezig te zijn. Zo kan ik snel een inschatting maken van de situatie en zelfs een arts toevoegen aan het gesprek.”

ambulant verpleegkundige

locatie ter weel goes

Waarom deze pilot?

We bieden graag deskundige zorg die aansluit op het welzijn van onze cliënten. Door de inzet van deze technologie kunnen we sneller helpen, heeft de cliënt contact met vertrouwde gezichten en behoudt daarin de eigen regie. Het is goed te weten dat alleen de betrokken zorgmedewerkers kunnen meekijken. We maken een live beeldverbinding, waarbij beelden niet worden opgeslagen. De verbinding is conform de AVG eisen goed beveiligd.

Informatie

Voor meer informatie over deze proef kunt u terecht bij Wilko Clarijs, via e-email wilko.clarijs@terweel.nl of telefoon 0113 – 65 40 64.