Direct contact

Bauer is vrijdagochtend de eerste die gebruik mag maken van de felgele keet. Zorgpersoneel ziet geëmotioneerd hoe het echtpaar weer herenigd wordt, zij het met een plexiglas wand tussen hen in. ,,Omdat die aan de bovenkant open is kun je elkaar gewoon goed verstaan”, zegt Bauer. ,,Mijn vrouw zelf is er zich helaas niet zo bewust van. Maar we zijn 56 jaar getrouwd en dan is het wel heel moeilijk om elkaar elf weken alleen van een afstand te zien.”

De bodem was rot

De benaming klinkt misschien wat spartaans, maar dat is de kletskêête zeker niet. Het interieur is spic en span, een enorme groepsfoto van Yersekse bejaarden die in 1935 een bezoekje brengen aan Walcheren zorgt voor de sfeer.  Dat de afgedankte bouwkeet als nieuw is, had Frans Sinke twee weken geleden niet voor mogelijk gehouden. Als lid van de cliëntenraad van Moerzicht en werknemer van Van der Straaten in Hansweert is hij de drijvende kracht achter de kletskêête. ,,Hij zag er níet uit. De bodem was zo slecht dat je er doorzakte, de deuren waren rot. Een timmerman waarmee ik al 35 jaar samenwerk, wilde er niet eens aan beginnen.”

Uiteindelijk zijn Sinke en zijn collega’s zo’n 70 uur bezig geweest met het opknappen van de keet. Behalve de werkuren, sponsorde de aannemingsmaatschappij ook alle materialen. Sinke regelde ook andere bedrijven belangeloos meewerkten. ,,TMC heeft voor de vloer gezorgd en bij W&A Fish hebben ze hem helemaal schoongemaakt. Van Kruiningen Reklame heeft de foto aan de binnenkant en de sticker voor de buitenkant gesponsord.” Daar zijn typische Yesese quotes te lezen, zoals ‘Nog op de kaaie ‘ewist?’ en ‘eij ’t a ehôôren?’.

 

Buiten bellen was niet ideaal

Lia Traas van Moerzicht is maar wat blij met de kletskêête. ,,Een mooier cadeau hadden bewoners, personeel en vrijwilligers van Moerzicht niet kunnen krijgen.” Vooral voor bewoners op de eerste en tweede verdieping is het een uitkomst. Zij kunnen niet zo makkelijk ‘raamvisite’ ontvangen als mensen op de begane grond. ,,We hebben wel cliënten voor een raam in de fysioruimte gebracht, maar dan stonden familieleden buiten in de kou en moesten ze met elkaar bellen. Dat was niet ideaal.”

Traas had liever de keet helemaal niet nodig gehad, maar vreest dat de beperkingen vanwege het coronavirus nog even aanhouden. ,,Straks mag één familielid op bezoek komen. Anderen kunnen zolang gebruik maken van de kletskêête.” Een groot voordeel vindt ze dat mensen in alle privacy en rust een half uur met elkaar kunnen doorbrengen. ,,Mensen moeten intekenen en er is al veel vraag naar.” Partners, mensen die boven wonen en andere schrijnende gevallen krijgen de eerste tijd voorrang. ,,De keet zal zeker nog even dienst doen. En mochten de regels opeens heel snel versoepelen, dan heeft Frans hier voortaan een prachtig kantoor”, lacht Traas.

 

De Kletskêête staat in de binnentuin van Moerzicht.