Direct contact

Corona gooide eerder roet in het eten, maar op 14 oktober is de gedichtenbundel ‘De Ontmoeting’ alsnog intern gepubliceerd in het Gasthuis in Goes. De gedichtenbundel is gemaakt door cliënten van de schilderclub. Leendert Houtekamer is de grondlegger van deze club, hiervoor het KunstAtelier. Leendert is eerder dit jaar overleden aan corona, maar hij is zeker niet vergeten deze middag. Leendert stimuleerde allerlei nieuwe initiatieven en zorgde ervoor dat de cliënten steeds nieuwe dingen hadden om te maken. “Er gaat geen week voorbij of we hebben het nog wel over Leendert, hij zou onwijs trots zijn geweest”, laat welzijnscoach Jacqueline weten.

Eerst had de schilderclub een hoop schilderijtjes, waarna ze een expositie hebben gehad. Toen de expositie voorbij was en de schilderijtjes als zoete broodjes werden verkocht, is het idee geboren om een boekje te maken met schilderijtjes en gedichten. Door de verkoop van de expositie was er geld om het boekje te maken. Na de schilderijtjes zijn de gedichtjes erbij gekomen. De gedichten komen uit eigen werk en zijn groepswerk geweest, samen bedacht en passend bij het schilderij. De naam ‘De Ontmoeting’ is ook uit de groep gekomen: het bankje nodigt uit voor ontmoeting. Dat is ook wat de cliënten met de schilderclub hebben: elkaar met veel plezier ontmoeten, creatief zijn, en zelfs op facebook ontmoeten zij hiermee mensen. Vanaf het begin van de schilderclub hebben zij volgers die verf of kwasten willen schenken, deze sponsors zijn heel waardevol. Helaas is mevrouw Van Kessel overleden, zij deed altijd met plezier mee aan de schilderclub en heeft meegewerkt aan de gedichtenbundel.

Maria vulde aan: “Toen ik het boekje voor het eerst in mijn handen had, toen kwam ik erachter: dit is een boekje waar geen haast bij komt. Want als je haast hebt kan je er niet van genieten. Daarna heb ik het nog een keer gelezen en dacht: je wordt er rustig van. Je ontmoet jezelf als het ware door alles wat je leest, je ontmoet jezelf op het bankje.”

“Het is bijzonder dat we dit hebben mogen doen en zijn verbaasd over het eigen resultaat. Ik ben blij dat we dit hebben mogen maken met dit prachtige resultaat” voegt vrijwilliger Bap hieraan toe.

De cliënten hebben het eerste exemplaar aan de bestuurder, Coby Traas, overhandigd en zij werd verrast door alle creativiteit. Het eindresultaat noemde zij bewonderenswaardig. Iedereen was heel blij dat dit zo’n mooie bundel is geworden. Als het nodig is heeft de bestuurder al toestemming gegeven voor een herdruk!

De schilderclub had nooit gedacht ooit een eigen bundel te hebben. Het is een droom die is uitgekomen. Met als kroontje op hun werk dat de cliënten een mooi schetsboekje met pen van de bestuurder kregen. Als blijk van waardering voor hun bijdrage en om nog meer woorden te kunnen laten vloeien. Wie weet dat er dan nog een gedichtenbundel deel twee komt. Er wordt uitgekeken naar het volgende project!

De eerste exemplaren van De Ontmoeting zijn al in bestelling en komen te koop in de winkeltjes van Ter Weel voor €10,-.